ACTUALITEIT

Eerlijk deel van de koek!

Gepubliceerd op 26-04-2017 om 10u18 door Linx+

*|MC:SUBJECT|*

“De afgelopen drie jaar verloren de Belgische werknemers voor 2.3% aan koopkracht. Daarnaast zagen de BEL20 ceo’s hun inkomsten in 2017 stijgen met maar liefst 13%.”

Dit schril contrast, afgeleid uit studies van het Federaal Planbureau en het European Trade Union Institute zijn voor het ABVV redenen genoeg om het jaar af te sluiten met een duidelijke actie: werknemers creëren mee de welvaart en verdienen dan ook hun rechtmatig deel van de koek!


 Voor meer koopkracht 
“De afgelopen jaren werden werknemers getroffen door een hele waslijst aan besparingsmaatregelen door de regering Michel. Mede door de indexsprong, lage loonstijgingen, stijgende elektriciteit- en waterfacturen, afbouw van openbare voorzieningen, komen veel gezinnen steeds meer in de problemen om op het einde van de maand de eindjes aan elkaar te knopen” vertelt Erik Van Deursen, provinciaal secretaris van het ABVV.

“Daarnaast is er de Jobdeal van de regering, waarin een reeks maatregelen zitten die het opnieuw gemunt hebben op de koopkracht van de werknemers. Hierbij verwijzen we naar de plannen die er zijn om de barema-anciënniteit af te schaffen, en de versnelde daling van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd.”

Reken ook niet op een loonstijging, want de regering legt de lonen de komende jaren aan banden met de loonwet. Een eerste inschatting leert dat er simpelweg geen onderhandelingsmarge zal zijn voor 2019-2020.

Voor onze provincie maakten we de rekening voor de top 25 West-Vlaamse bedrijven. Het afgelopen boekjaar zagen die hun omzet stijgen met 9.87%, goed voor zo’n € 1.352.399.602,64. Hun winst steeg met 7.1%, in totaal € 611.963.103.

Stel dat we iedere werknemer in die bedrijven hun loon met 3% doen stijgen, dan kost dit die werkgevers ongeveer € 60 miljoen euro, net geen 10% van hun totaal gemaakte winst. We mogen dus zeker concluderen dat een compensatie voor het geleden koopkrachtverlies de concurrentiepositie van de grote West-Vlaamse bedrijven niet onder druk zet én dat er wel nog genoeg onderhandelingsmarge is om de komende onderhandelingen voor een Interprofessioneel Akkoord (IPA) te voeren.

 

Voor werkbare loopbanen en leefbare pensioenen 
“De pensioenen kregen er misschien nog het hardst van langs” vervolgt Erik Van Deursen. “Het optrekken van de pensioenleeftijd, de discussie over zware beroepen die uitblijft, het afschaffen van het brugpensioen en recent nog het optrekken van de leeftijd voor landingsbanen. Uw loopbaan werkbaar houden is duidelijk niet één van de bekommernissen van deze regering.”

Het ABVV voert daarom actie om een eerlijk deel van de koek voor de werknemers te eisen. “Als ceo’s en aandeelhouders hun inkomsten zagen stijgen de laatste jaren, dan verdient de werknemer die mee de meerwaarde creëert een eerlijk deel van de koek” besluit Erik Van Deursen.

 

 Inzetten op de IPA onderhandelingen 
Het ABVV wil daarop ten volle inzetten op de IPA onderhandelingen die binnenkort starten. “Onze eisenbundel is compleet en gerechtvaardigd, zeker als je ziet wat de werknemers al allemaal te verduren gekregen hebben de laatste jaren” concludeert Erik Van Deursen.

Eisenbundel ABVV:
  • Voldoende onderhandelingsmarge voor loononderhandelingen 2019-2020
  • Minimumloon van € 14 per uur en € 2300 per maand
  • Optrekken van alle minimumuitkeringen tot boven de armoedegrens en alle sociale uitkeringen welvaartsvast maken
  • Het wettelijk pensioen op 65 jaar
  • Werkbaar loopbaaneinde met behoud van de huidige voorwaarden brugpensioen en landingsbanen vanaf 55 jaar
  • Een oplossing op maat voor werknemers in het kader van zware beroepen, zonder pensioenverlies
  • Een minimumpensioen van € 1500 netto per maand

 ABVV zorgt voor een deel van de koek 
Op 14 december organiseert het ABVV een nationale actiedag. Naast piketten en sensibiliseringsacties aan en in bedrijven organiseert het ABVV West-Vlaanderen nog vijf publieke acties verspreid over de hele provincie.

Het ABVV West-Vlaanderen nodigt u uit en trakteert op een eerlijk deel van de koek. Afspraak om 13u op één van de volgende locaties:

Brugge: Hoek Zilverstraat - Steenstraat
Ieper: Grote Markt - Lakenhalle
Kortrijk: Lange Steenstraat - ingang K
Oostende: Kapellestraat - St Paulusstraat
Roeselare: Ooststraat - Grote markt

Voor een fotomoment wordt u uitgenodigd te Kortrijk om 13u30 (Lange Steenstraat - ingang K).
Gelieve te bevestigen bij het Provinciaal Secretariaat.

 .