ACTUALITEIT

ABVV lanceert campagne Klimaatkameraad

Gepubliceerd op 30-11-2015 om 08u07 door ABVV West-Vlaanderen
Klimaatkameraad
Klimaatkameraad

“Maak mee jouw toekomst!” Onder dat motto lanceert het Vlaams ABVV vandaag een nieuwe campagne. Doel: alle ABVV’ers die een sociaal-rechtvaardige oplossing willen voor het klimaatprobleem samenbrengen in een netwerk om zelf aan alternatieven te werken. Doe mee, word klimaatkameraad!

Verander het systeem, niet het klimaat. Dat is het uitgangspunt van de klimaatkameraad. De bestaande economie doet mens en milieu op de rand van een burn-out balanceren. Met een brave vergroening van de economie of een minimale beperking van de uitstoot van broeikasgassen zullen we er niet komen.

Nu al treffen klimaatproblemen vele duizenden jobs wereldwijd. Enkele voorbeelden: Na de orkaan Sandy in de VS waren 150.000 werknemers getroffen en verdwenen 11.000 jobs in New Jersey. In Bangladesh trof de cycloon Sidr duizenden kleine bedrijven en 567.000 jobs. De typhoon Hagupit op de Filipijnen trof het leven van 800.000 werknemers.

Als we in de toekomst een mensvriendelijke leefomgeving en een gezonde economie willen overhouden moeten we de lat hoger durven leggen. We moeten blijven werken aan alternatieven. Want als we een betere wereld willen, zullen we die zelf moeten bouwen. En niet uitsluitend wachten op de overheid of de industrie. Want we dreigen veel te verliezen als onze enige oplossing erin bestaat de klassieke neoliberale groeieconomie weer op volle toeren te doen draaien.

Tegenstelling tussen werk en milieu is een illusie
Met de klimaatkameraad willen we de komende jaren onze rol spelen in een rechtvaardige omslag. Alternatieven in elkaar haken, het sociaal weefsel versterken, uitproberen, experimenteren, ervaringen delen, stap voor stap vooruit gaan en allianties aangaan voor verandering.

Als werknemersorganisatie staan we met het ABVV niet in de marge maar zitten we middenin het industriële radarwerk. Daar ligt onze sterkte. Daar ligt onze speelruimte. Vandaaruit moeten we op zoek naar hoe een rechtvaardige omslag te maken. Stoppen met de intellectuele uitbesteding van onze toekomst. We moeten de toekomst heroveren om ze sociaal en ecologisch rechtvaardig te houden. In handen van anderen lijkt onze toekomst alternatiefloos. We moeten onze toekomst terug in handen nemen om ze beloftevol en kansrijk te houden.

Met de klimaatkameraad op bedrijfsbezoek

Omdat het zo niet langer kan. Omdat er een ander economisch systeem moet komen, eerlijk en rechtvaardig, dat noch de mens noch de aarde uitput. Omdat we er alleen niet komen, maar wel door samen aan alternatieven te bouwen en te leren van elkaar. In november en december staan opnieuw interessante bedrijfsbezoeken ingepland samen met Arbeid & Milieu. We bekijken de klimaatimpact van deze bedrijven en de inspanningen die ze leveren om de strijd met de klimaatverandering aan te gaan. We brengen een bezoek aan Volvo Trucks (Gent), Imec (Leuven), Wienerberger (Aalbeke), 3M (Zwijndrecht) en Sappi (Lanaken). Elk van de bezoeken wordt gevolgd door de workshop ‘No jobs on a dead planet!’. Er wordt dieper ingegaan op hoe je als vakbondsafgevaardigde of -militant in je bedrijf rond het klimaatthema kan werken.
Het aantal deelnemers is beperkt, dus schrijf je snel in via www.vlaamsabvv.be/milieu.

Doe mee op www.klimaatkameraad.be



.